הקשר הטיפולי שנוצר מאפשר למתמקד (למטופל) לחוות את עצמו, להבין את עצמו ולפגוש בתוכו מקומות שלא פגש בהם מעולם, קודם. תוך כדי התהליך, נוצרת תחושת עצמי (self) מיטיבה, המאפשרת לאדם שמתמקד להיות מווסת יותר, בטוח ביכולת שלו להיכנס לתהליך של חקירת עצמו, וסקרן לפגוש את חלקי העצמי שלו, גם אם חלקי העצמי מכילים תכנים קשים.
את ההתמקדות פיתח פרופ’ יוג’ין ג’נדלין מאוניברסיטת שיקגו, פסיכולוג ופילוסוף בהכשרתו, אשר העלה שאלה מחקרית שנוגעת לשינוי מובהק במצבו של המטופל: למה כל כך הרבה טיפולים לא מצליחים? במחקר שערך עם עמיתיו, הם זיהו שהצלחה בטיפול לא קשורה לטכניקה שבה עובד המטפל ואף לא לאישיותו של המטפל אלא למרכיב אחר שנמצא במטופל עצמו: היכולת של המטופל “להיכנס לתוך עצמו” ולזהות את תחושותיו העמוקות. פרופ’ גנדלין זיהה שמדובר בסוג מיוחד של תחושות, המשלבות רגש, מחשבה, דמיון ותחושה גופנית, ופיתח שיטה מובנית לזיהוי ולעבודה עם תחושות אלו, להן הוא קרא: Felt Sense.
ההכרות עם ה- Felt Sense משנת חיים בכך שהיא מאפשרת להגיע לחלקים הלא מודעים של עצמנו ושל הזולת, מאפשרת ללא מודע להיפתח ולהתגלות ומסייעת בהבנת “תמונת חיינו”.
ההתמקדות הינה דרך עדינה אך פורצת דרך לטיפול בכל בעיות ומישורי חיינו – מציאת משמעות וסיפוק, התמודדות עם טראומות וחסכים, תנועה במצבים בהם ישנה חסימה, התמודדות במצבים של דיכאון וחרדה, קשיים חברתיים וזוגיות, מציאת תשובות לשאלות וספקות ותחושת פער בין המצוי לבין הפוטנציאל האישי. ההתמקדות מביאה לשינוי, ריפוי, הקלה, רגיעה, ויסות וביטוי עצמי.
ההתמקדות הינה כלי טיפולי אשר יכולה להשתלב או לעמוד בפני עצמו, אך מעבר לכך – זו גישה לחיים, האומרת כי הקשבה אל הגוף ואל המסרים החבויים בו מחברת אותנו אל מאגרי ידע, תבונה ואינטליגנציה שלא ניתן להגיע אליהם דרך המחשבות והקוגניציה בלבד. “הראש” בלבד או חיבור רגשי אינם מספיקים לשינוי עמוק, יסודי ושורשי. שינוי עמוק דורש הקשבה לחלקים הלא וורבליים בקיום שלנו הנמצאים בתחושות הגוף.
תהליך ההתמקדות הינו תהליך של הבנת עצמי שמביא לשינוי, לחיות, עניין וסקרנות. עבודה זו מאפשרת לכל אדם להתחבר לעצמי האורגני והאותנטי שלו, ומסייעת בשחרור מביקורת פנימית ומהגנות. ההתמקדות מלמדת מחדש להיות מבוגרים אשר פתוחים למשחקיות, ליצירתיות ולהנאה, מביאה תחושה של זרימה, היפתחות, הקלה וסיפוק.
תכנית לימודים מקיפה זו תקנה למשתתפים מיומנויות, כלים עמוקים לטיפול ותעודת הסמכה רשמית בגישת ההתמקדות. דגש מיוחד יינתן להכנת התשתית להקמת קליניקת התמקדות או שילוב מעשי של התמקדות בקליניקה. תלמידי הקורס ילמדו כיצד להנחות אדם אחר בתהליך של התמקדות ובד בבד כיצד להקשיב לעצמם ולהגיע למחוזות חדשים.
ייחודיות הקורס
הקורס מועבר על ידי מנחת התמקדות מנוסה, עם ותק והשכלה של שנים רבות בתחום לצד עבודה מעשית וניסיון רב בקליניקה פרטית. מנחת הקורס מומחית בהוראה והכשירה עשרות מטפלים בגישת ההתמקדות. תלמידי הקורס יפגשו בעומקים ותובנות חדשים המתאפשרים בגישה ההתמקדות וילמדו לעומק כיצד לעבוד עם הזולת בהתמקדות (בין אם ככלי בפני עצמו או בשילוב עם כלים טיפוליים נוספים).
בסמסטר ב’ תפתח מניפה רחבה של אפשרויות להתמקדות במצבים מורכבים כגון טראומה, ביקורות וחסמים, כולל שני שיעורים עם מרצה אורחת – חמוטל שפיצר גת בנושא הילד הפנימי והורות עצמית מיטיבה.
במפגש עם הילד/ה הפנימי/ת נלמד: מה זה אומר ילד פנימי? מה המשמעות שלו בחיים שלנו היום?
איך נדע לזהות אותו בחיים הבוגרים שלנו? – נתרגל באופן חוויתי באמצעות התמקדות וכתיבה,
חיבור חי ועמוק עם הילד הפנימי שבתוכנו. נלמד כיצד לזהות אותו בגופנו וליצור עבורו מרחב של נוכחות והקשבה שיאפשר לו להשמיע את רגשותיו וצרכיו העמוקים.
במפגש השני – הורות עצמית מייטיבה נלמד – כיצד לטפח דמות הורית בוגרת ומייטיבה בתוך עצמנו?
כיצד ניתן לבנות מערכת יחסים תומכת עם הילד/ה הפנימי/ת בתוכנו ולמה זה הכרחי להתפתחות וצמיחה בריאה ושלמה של האדם הבוגר שאנחנו.
שיטת הלימוד
הרצאות פרונטאליות ולמידה תיאורטית של התמקדות, לצד תרגול קבוצתי, תרגול אישי והתייחסות לשאלות העולות מהתרגול, קריאת מאמרים והתמקדות עמיתים בין המפגשים. לתלמידי התוכנית תישלח חוברת עם חומר הלימוד.