עם שמש בימין

לימודי פסיכותרפיה תהליכית | process work | עבודה עם סימפטומים, חלומות, מצוקות וקונפליקטים

בהנחיית: אירנה מרקוס
מספר מפגשים: 6
למי זה מתאים: מתקדמים/ מורים/ מטפלים

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם:

תקציר הקורס

בקורס לימודי פסיכותרפיה תהליכית נבחן את הדרכים שבהן החלומות, ה"גוף חלום", הופכים למורים המגלים בתוכנו מקורות כוח, יצירתיות ויכולת לחולל שינוי בקונפליקטים בין דמויות פנימיות וחיצוניות בעולם שלנו.

מידע מלא: לימודי פסיכותרפיה תהליכית | process work | עבודה עם סימפטומים, חלומות, מצוקות וקונפליקטים

שערים לגוף חלום: סימפטומים גופניים כתמונות מראה של חלומותינו
היכרות עם גישת Process Work / אירנה מרקוס

** ניתן להשאיר פרטים, הודעה תשלח כאשר יקבע מועד נוסף **

חלונות לשערי הנפש: מציאת קשרי גוף נפש והבנת המשמעות העמוקה של סימפטומים גופניים-נפשיים .

על פי לימודי פסיכותרפיה תהליכית סימפטומים גופניים הם שלל התופעות שיש להן ביטויי פיסי בגוף, כמו כאב , כיווץ שריר, שיעול, סחרחורת, חום ועוד. ניתן להתייחס לסימפטומים כאל מחלה או פגיעה שיש לגרום לכך ש"תיעלם" באמצעות תרופות או טיפולים רפואיים, ולצד זה ניתן להתבונן ולחקור את הסימפטומים כחלק ממרחב חלימה שיכול לגלות לנו משמעות אחרת מרובד תודעה שעד כה לא הייתה זמינה .
מבנה העבודה מכוון להיכרות עם סימפטומים גופניים ועם "מחולל הסימפטום",שהוא ה"צורך, שגרם להתהוות "איתות" הגופני, כבעל כוונה עמוקה לגילויי חדש / להצמיח ענף נוסף של ה"עצמי".

Process Work היא שיטה טיפולית ייחודית שפותחה על ידי ארנולד מינדל, המשלבת עבודה יונגיאנית, לימודי פסיכותרפיה גופנית ושמאניזם.

הגישה כוללת תהליכים טיפוליים בעלי מסגרת מובנית, מעשיים ורבי עוצמה שמטפלים ימצאו בהם ערך רב.

בבסיס הגישה עומדת התפיסה שסימפטומים גופניים הינם תמונות מראה של חלומותינו. ארנולד מינדל טבע את המונח DREAMBODY המתייחס לאותם סימפטומי-חלומות בשם ובעברית – גוף חלום או גוף החלום.

בקורס לימודי פסיכותרפיה תהליכית נבחן את הדרכים שבהן החלומות, ה"גוף חלום", הופכים למורים המגלים בתוכנו מקורות כוח, יצירתיות ויכולת לחולל שינוי בקונפליקטים בין דמויות פנימיות וחיצוניות בעולם שלנו.

דמויות החלום מתהוות במעמקי הגוף

על פי הגישה, יצירת קשר עם מרחב גוף-חלום , המקום בו הסימפטומים/ החלומות הופכים לשער המאפשר מעבר לרובד קיום שבו תתגלה המהות המצויה בשורשי הסימפטומים, מאפשרת שינויי אורגני בגוף-נפש , שמוביל את האדם להתפתחות.

הרחבת היכולת ויצירת מקום לחלקי העצמי המודרים, היא חלק מתהליך ריפויי הנוצר בגוף נפש ומוביל את האדם להתפתחות, יוצר זרימה במקומות "תקועים", ושינויים ב"גוף הסימפטום".

Process Work- לימודי פסיכותרפיה התהליכית מגישה תהליכים מובנים, המייצרים גישה למרחב גוף-חלום באמצעות עבודה אסוציאטיבית גופנית. הבנת החלום החבוי בסימפטום , או הסימפטום החבוי בחלום.
תוצרי העבודה עם סימפטום- חלום מאפשרת שינויי עמוק בדפוסים שמייצרים תקיעות, ובהרבה מקרים הקלה ולעיתים נסיגה מוחלטת של סימפטומים מגוונים.

לשיטת עבודה זו אלפי הצלחות באבחון והתרה של סימפטומים ומצבים "קפואים" , אשר הרפואה וגישות טיפול אנליטיות מתקשות לסייע בפתרונן.

"שערים לגוף חלום" מגלה דרכים למפגש בין סימפטומים גופניים וחלומות – מפגש בין עבודת גוף ועבודה עם מרחבי החלימה.

הקורס

בקורס לימודי פסיכותרפיה תהליכית נרצה ליצור מפגש בין מרחבי הגוף למרחבי החלימה ונרצה לתת תשומת לב לקשר שבין "דמויות החלום" העולות בחלומות לילה לבין תחושות וסימפטומים גופנים העולים במרחב "גוף חלום".

נשתמש במרחבי הגוף, בהתרחשויות ובתחושות, נשים לב לדרכים בהן "קורה משהו" לגוף שמכווץ לדוגמה או לוחץ, מערפל, משתק, וכו' ונעקוב אחר אותו חלק בגוף. נקשיב לקולות, לדימויים ולתנועה העולים מתוך הגוף ונזהה את הערוצים שדרכם ה"גוף חלום" מופיע ונבדוק מתי נאפשר את התהוות החלימה ומה חוסם אותה.

נשים לב לאותות ולאיתותים המהווים שער למרחבי החלימה, דרכם ומהם אנו מקבלים מסרים ואינפורמציה ונלמד להשתמש במסר שנקבל מ"הגוף החולם", הן בטיפול והן בהתפתחות עצמית בחיינו.

נתנסה בתנועה לשדה החלימה, לאזורי הסף ולנוכחותם בגוף, ונפגוש את את מה שנוצר מתוך מרחבי החלימה, ובד בבד נבדוק כיצד זה משפיע על ההתרחשויות והתופעות שמתהוות בגוף..

נבחן את הדרכים שבהן החלומות, ה"גוף חלום", הופכים למורים המגלים בתוכנו מקורות כוח, יצירתיות ויכולת לחולל שינוי בקונפליקטים בין דמויות פנימיות וחיצוניות בעולם שלנו.

למי מיועד הקורס: הקורס לימודי פסיכותפיה מיועד לכל הלומדים והעוסקים בתחומי הטיפול, המעוניינים לפתוח אפשרויות והרחיב את היכולת לעבוד במרחבים שמעבר לקוגניציה.

על ארנולד מינדל וProcess Works

"כשחליתי הייתי אבוד לגמרי. ידעתי איך לעבוד עם חלומות, אבל לא ידעתי איך לעבוד עם כאבי הראש והפרקים שסבלתי מהם" (ארנולד מינדל).

"I wanted to find out what the body itself had to say, How would the body behave when left alone. I asked myself why am I sick and what have my fevers, my aches and pains got to do with me if anything at all."

ארנולד מינדל טבע את המונח "גוף חלום" – המרחב שהוא גם גוף וגם חלום בו זמנית.

Process Work and the Dream Body

על פי תפיסת ה-Process Work , המרחב של "גוף חלום" בא לידי ביטוי דרך תופעות גופניות כמו כאבים, חלומות, מצוקות וקונפליקטים.

מרחב "גוף חלום" מכיל את כל התחושות הפיסיות שמתרחשות בגוף החי – גם אלה המטרידות וגם אלה הנעימות והמרגשות. על פי רוב, יופיע מרחב ה"גוף חלום" ככזה ה"מטריד" (disturber) את הגוף הפיסי החי; במרחבי החלימה הוא יופיע כדמות או כמצב המאתגר או מאיים על הזהות שלנו. במרחבים הפיסיים של חיי היומיום הוא עשוי להשתקף דרך דמויות אחרות בחיינו.

לעיתים השתקפויות אלה יהיו מיוצגות באמצעות סימפטומים גופניים,שהן אחת הדרכים בהן ה"גוף חלום" חודר לתודעתנו.

אחד הסימפטומים הגופנים המוכרים הוא כאב פיסי. ה"גוף חלום" מאפשר לנו להשתמש בכאב הפיסי כגשר מעבר מהכאב הפיסי למרחב החלימה שבו קיימים עוד חלקים פנימיים של העצמי פרט לחלק החווה כאבי גוף.
מרחב ה"גוף חלום" מאפשר תנועה לעבר דמויות פנימיות וזהויות נוספות – דמויות החלום שלנו. כאשר אנחנו ב"גוף חלום" אנחנו הרוח, האש, המים, המדבר, הסערה ועוד.

הזדהות עם הדמויות האלה באמצעות שימוש בגוף החי ובמרחב ה"גוף חלום" עשוי לשנות את התחושות הגופניות שלנו, ובמקרים רבים גם להעלים את הכאב.

"When we become the origin of pain, we integrate"

("COMA KEY TO AWAYKENING" by Arnold Mindel)

החלימה והסימפטומים הגופניים פותחים אפשרות לתנועה בין מרחבי תודעה, וליכולת לראות בסימפטומים בני ברית המזכירים לנו מה הם הדברים שהכי קשה לנו לעשות או להיות ובהקשר הזה הגוף הוא אחד הערוצים שדרכו מגיע מידע ממרחב החלימה לתודעה – סימפטומים גופניים כמו חלומות לילה, מחלות, מצוקות נפשיות, קונפליקטים ודפוסי התנהגות הם שיקוף של חלקים לא מוכרים בנפש שמאותתים ומבקשים להתגלות ולבוא לידי ביטוי.

"חלומות אינם מחוץ למציאות, הם אספקט של המציאות "ארנולד מינדל

גוף חלום:

דוגמא מתיאור טיפול של איימי מינדל:
אנה המטופלת מתארת תחושת לחץ בחזה ופרפורים. כשהתמקדה בתחושה, תיארה אותה כמו משהו שמנסה להתפרץ החוצה.

התיאור לווה בתנועות ידיים כדוחפות משהו מהחזה החוצה. בחזרה על התנועה מספר פעמים, הרגישה אנה רצון להמשיך את התנועה החוצה, ומתוך החזרה נוצר סוג של ריקוד שדרכו הרגישה חוויה של חופש. תוך כדי תנועה עלה דימויי לסימפטום, תחושה של "משהו מתפרץ", ואנה נזכרה בסוסים דוהרים. היא תיארה את תמונת הסוסים ואת צלילי הדהרה, והרגישה כי הם דוהרים לחופש.

אנה התחברה לתחושה אמיתית של חופש ומרחבים וכשרקדה, הרגישה את ידיה ככנפיים.
היא סיפרה כי כמה ימים קודם לכן, חלמה על השחקן קלינט איסטווד. ושתיפה כי בעיניה הוא דמות עצמאית מאוד שתמיד עשה דברים בדרכו, וכי היה חופשי ממה שחשבו עליו.

היא הבינה שהיא זקוקה לאיכות החופש.

הסוסים שנוצרו מתוך חווית הסימפטום בגוף יצרו את חווית הרוח החופשייה של אנה.

גוף חלום הוא תמונת המראה שבה חלומות משקפים את חוויות הגוף או חוויות הגוף משקפות את דמויות בחלום.
בחלום של אנה. קלינט איסטווד הוא דמות החלום ששיקף חווית חופש שנבעה מחווית הגוף של אנה.

הסימפטום היה השער לחווית הגוף.

הפסיכותרפיה התהליכית מלמדת לגלות את דמויות החלום ודימויים שחבויים בתוך סימפטומים גופניים ומאפשרת הבאתם לתודעה תוך יצירת הבנה עמוקה של מהות –Essence הסימפטום.

חלקי עצמי שהנפש דוחקת לשוליים, מופיעים בחיינו ככאבים כרוניים, דיכאון או דפוסים עמוקים אחרים המלווים את האדם במערכות היחסים בחייו.

מקורות תיאורטים
Jung, C. G. (1989). Memories, Dreams, Reflections (Rev. ed., C. Winston & R. Winston, Trans.)

Jung, C. G. (1934–1954), The Archetypes and The Collective Unconscious

Jung, C. G. (1960). Dreams (R. F. C. Hull, Trans.). New York: Routledge. – See more at:http://www.depthinsights.com/blog/working-with-dreams-depth-psychology-techniques-of-carl-gustav-jung-and-james-hillman/#sthash.WQdnkZPZ.dpuf"

Jung, C. G. (1960). Synchronicity: An acausal connecting principle. In R. F. C. Hull (Trans.), The structure and dynamics of the psyche (pp. 417-531). New York: Pantheon Books. (Original work published 1952). Paragraphs 843 and 845

Mindell, A. (1984). Dreambody: the body’s role in revealing the self. London: Routledge & Kegan Paul.

Mindell, A. (1985). River’s Way: The process science of the dreambody. London: Routledge & Kegan Paul

Mindell, A. (1993). The shaman's body: A new shamanism for transforming health, relationships, and the community. HarperSanFrancisco

Keleman, Stanley (1999). Myth & The Body: A Colloquy with Joseph Campbell. Berkeley, CA: Center Press

Diamond, Julie and Lee Spark Jones. A Path Made By Walking. Portland, Oregon: Lao Tse

Press, 2004.

Polster E&M 1973 "Gestalt Therapy integrated" New York, Vintage books.

Seeman, G. (2005). “The transformative power of dreams."

 

לקורסי פסיכותרפיה נוספים

בהנחיית: אירנה מרקוס
אירנה מרקוס

פסיכותרפיסטית שהוכשרה בלימודי פסיכותרפיה גופנית ובלימודי פסיכותרפיה תהליכית, חברה ב- ILABP חברה בוועדת קבלה של ה- EABP, הארגון האירופאי לפסיכותרפיה גופנית. חברה ב T.D.I וב- I.A.P.O.P,
בעלת הסמכה ממרכזCambridge Body Psychotherapy Centre לונדון
בעלת רקע במחול ,רקדנית עבר בלהקת בת שבע 2 ונסיון בעבודה שיקומית של נפגעי נפש . בעלת ניסיון רב בעבודה עם זהויות, מיניות ומגדר, יחסי כוח במערכות יחסים ובעבודה מערכתית עם משפחות וילדים.

השאירו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם:

קורסים נוספים בהנחיית אירנה מרקוס

Scroll to Top

להרשמה לארועי יום פתוח און ליין

*אנא בחר/י את המפגשים בהם תרצה/י להשתתף, יש לשים לב שלא להירשם למפגשים בשעות חופפות.
** פרטים וקישורים יישלחו במייל.